W czerwonych krwinkach organizmu człowieka występuje tak zwany czerwony barwnik, czyli hemoglobina. Odpowiedzialna jest ona za dostarczanie tlenu do wszystkich tkanek i narządów człowieka. Odpowiada również za odprowadzanie dwutlenku węgla, dlatego jest niezwykle ważna. Obniżenie koncentracji, rozdrażnienie i rozchwianie emocjonalne, które powoduje coraz częstsze spięcia międzyludzkie, choć do tej pory się one zbyt często nie zdarzały. Widoczna na pierwszy rzut oka niespotykana dotąd bladość skóry, osłabienia prowadzące nawet aż do omdleń.
Wszystkie te dolegliwości wynikają z niedoborów żelaza, którym da się zapobiegać spożywając sok na anemię. Takim specyfikiem jest np. sok z pokrzywy. Znany już od dawnych lat, przygotowywany przez nasze babcie jest doskonałym panaceum na niedokrwistość. W dawnych czasach aby samemu wykonać sok na anemię zbierano młode pokrzywy z łąk i pól oddalonych od ulic, by ograniczyć ilość wchłoniętych spalin i zanieczyszczeń. Zrobiony w ten sposób wywar podawany był każdego dnia w niewielkiej ilości i bardzo dobrze wpływał na samopoczucie i ogólne zdrowie osoby spożywającej go. Warto więc sięgać do wiedzy naszych przodków i zastosować znane im skuteczne przepisy.
Najnowsze komentarze